Ce este un atac de gută?
Primul atac de gută are loc de obicei noaptea, fiind declanșat de o creștere bruscă a nivelului de acid uric, de exemplu, după consumul unei mari cantități de carne sau bere. Guta este dureroasă. Durerea este provocată de inflamație şi umflare în zonele afectate. Episoadele de gută acută pot dura ore sau câteva zile cu dureri severe.
Pacientul se trezește cu dureri foarte severe într-o singură articulație, de obicei în cea a degetului mare de la picior. Un atac de gută netratat poate dura câteva zile. Inflamația poate fi văzută chiar și din exterior sub formă de înroșire și umflare a țesutului înconjurător.
Semnele de lezare a articulației în timpul unui atac de gută sunt:
- articulația afectată este foarte dureroasă;
- articulația afectată poate fi înroșită, umflată și fierbinte la atingere;
- Articulația afectată poate fi extrem de sensibilă la atingere. Pot apărea și alte simptome, cum ar fi febră, dureri de cap, ritm cardiac rapid sau slăbiciune.
Cât timp durează un atac de gută?
În lipsa unui tratament, un atac de gută poate dura de la șapte până la 14 zile, până când inflamația se reduce și durerea trece. La nivelul articulației afectate se observă prurit și descuamarea pielii.
Ce organe pot fi afectate în cazul unui atac de gută?
Pot fi afectate diferite părți ale corpului. În stadiile incipiente ale gutei, următoarele articulații pot fi afectate:
În plus, aceasta afectează țesuturile moi, precum și rinichii și alte organe, cum ar fi inima sau intestinele.
Ce ar trebui să faceți dacă aveți un atac de gută?
Dacă credeți că aveți un atac de gută sau simptome de gută, consultați un medic. Medicul vă va prescrie medicamente adecvate pentru a ameliora durerea și pentru a controla boala. Întrucât atacurile de gută au loc adesea noaptea, nu ezitați să apelați la serviciul medical de urgență.
Cum puteți să vă descurcați cu un atac dureros de gută?
Atacurile de gută au loc pe neașteptate, sunt de obicei foarte dureroase și ar putea fi declanșate de o masă bogată în purine (precum carnea sau produsele de mare), de o băutură (bere și băuturi spirtoase), suprasolicitare fizică sau de o boală infecțioasă. Ar trebui să acționați rapid dacă sunteți trezit în timpul nopții sau dimineața devreme de o articulație sensibilă, umflată, dureroasă. Următoarele puncte sunt măsurile pe care le puteți lua pentru reducerea durerii gutei.
Atenuarea durerii: Ce puteți face?
Luați medicamente
Începeți imediat tratamentul cu un analgezic. Utilizarea Medicamentelor Antiinflamatoare Nesteroidine la pacienții cu vârsta peste 65 de ani trebuie evitată, în special în cazul unor probleme semnificative cu rinichii și la pacienții vârstnici cu antecedente de ulcer gastric sau hemoragie.
Continuați să luați medicamentele
prescrise chiar și în timpul unui nou atac de gută și informați-l pe medicul dumneavoastră cât mai curând posibil despre aceasta.
Răciți zona afectată.
Aplicarea unui pachet rece înfășurat într-un prosop la articulația dureroasă poate reduce durerea și inflamația. Repetați acest proces de răcire timp de 20 - 30 de minute de mai multe ori pe zi.
Încercați să vă odihniți și să faceți o plimbare.
Dacă piciorul dumneavoastră este afectat, ridicați-l cu ajutorul unor perne (mai sus de nivelul pieptului). Acest lucru poate ajuta la reducerea edemului.
Mergând cu ajutor sau cu o trestie în timpul unui atac acut de gută poate ajuta la oprirea presiunii asupra articulației dureroase.
Consumați mai multe lichide.
Hidratarea adecvată ajută la eliminarea acidului uric (cauza durerii articulare) și prevenirea pietrelor la rinichi. Ar fi bine să beți doi litri de lichid pe zi, dintre care cel puțin jumătate trebuie să fie apă.
Consultați-vă cu medicul dumneavoastră.
Este important să inițiați tratamentul în primele 24 de ore ale atacului. Durata și gravitatea atacului pot fi reduse dacă sunt tratate mai devreme.
Schimbați-vă dieta.
Evitați alimentele bogate în purine, cum ar fi crustaceele, carnea roșie, pâinea albă și sosurile din alimentația dumneavoastră.
Evitați alcoolul, în special berea.
Este important să se evite alcoolul, în special berea, care conține niveluri ridicate de purine. Alcoolul încetinește eliminarea acidului uric din organismul dumneavoastră.
Încercați să vă relaxați.
Stresul poate agrava guta, așa că încercați să păstrați calmul și să vă relaxați: urmăriți un film, discutați cu un prieten, citiți o carte, ascultați muzică sau încercați să meditați.