De ce ar trebui să vă schimbați stilul de viață?

O dietă sănătoasă cu un conținut scăzut de purine, activitatea fizică regulată și scăderea în greutate pot ajuta la prevenirea hiperuricemiei și a gutei. Fiecare pacient cu gută trebuie să se consulte privitor la stilul de viață pentru a reduce nivelul de acid uric sub nivelul de 6 mg/dl (360 µmol/l).

Cum puteți preveni alte atacuri de gută?

Profilaxia gutei acute cu analgezice și alte medicamente este recomandată în mod universal la inițierea oricărei terapii de reducere a uraților, pentru a preveni artrita gutoasă acută pe o perioadă de cel puțin 6 luni. Societățile științifice din lumea întreagă recomandă colchicina ca fiind un medicament din prima linie pentru prevenirea unor noi atacuri de gută. Aceasta trebuie administrată pe o perioadă de șase luni de la debutul atacului acut inițial. Cu toate acestea, colchicina poate provoca efecte secundare precum greață, vărsături și diaree. Intensitatea şi frecvența acestor reacții adverse pot fi reduse prin scăderea dozei fără pierderea semnificativă a eficacității medicamentului.

Cum putem preveni guta.

Crearea unui plan și a unor obiective poate facilita realizarea schimbărilor necesare a stilului de viață, care contribuie la prevenirea gutei. Iată câteva sfaturi utile privind modificările pe care ar trebui să le faceți:

  • Activitatea fizică regulată contribuie la reducerea nivelului acidului uric, stimularea metabolismului și la reducerea greutății corporale. Încercați să mergeți 20 de minute pe zi și să faceți exerciții, care vă fac să transpirați, de două ori pe săptămână. Studiile arată că mersul pe jos, câte 10.000 de pași pe zi, pot preveni bolile şi vă pot ajuta să rămâneți sănătoși. Asigurați-vă că consumați suficient lichid în timpul exercițiilor.
  • Încercați să atingeți sau să mențineți indicele masei corporale/greutate sănătos. Nivelurile ridicate ale consumului de carne și fructe de mare sunt asociate cu un risc crescut de gută, în timp ce produsele lactate sunt asociate cu un risc scăzut. Un consum moderat de legume sau proteine bogate în purine nu este asociat cu un risc crescut de gută. Alcoolul (în special berea și băuturile spirtoase) trebuie de evitat deoarece afectează capacitatea rinichilor de a elimina acidul uric din organism.

Aceste recomandări pentru prevenirea gutei sunt pentru pacienții cu hiperuricemie sau gută. În mod frecvent, pacienții cu gută prezintă, de asemenea, comorbidități cardiovasculare, prin urmare sunt recomandate modificări ale stilului de viață care să contribuie la îmbunătățirea nivelului pregatirii fizice a corpului.

Ați putea fi, de asemenea, interesat de următorul conținut

Dieta pentru gută

Dieta pentru gută

Ar trebui să fiți atenți la conținutul de purine al alimentelor voastre. O reducere semnificativă a alimentelor bogate în purine, cum ar fi carnea, peștele și crustaceele, este extrem de importantă…

Mai multe informații
Complicațiile gutei

Complicațiile gutei

Guta trebuie tratată cât mai curând posibil și în mod consecvent, în caz contrar aceasta poate duce la diferite complicații...

Mai multe informații