Ce teste ajută pentru diagnosticul gutei?

Când medicul dumneavoastră suspectează guta, pe lângă examinarea fizică, acesta va utiliza teste de diagnostic pentru a confirma boala. Guta poate fi diagnosticată clinic pe baza dezvoltării rapide a artritei monoarticulare (afectând numai o articulație), care este considerată de obicei umflarea și înroșirea articulației degetului mare de la picior. Depozitele de cristale de acid uric, care se formează în jurul țesutului articular și sunt cunoscute sub numele de „tofi”, sunt de asemenea un semn de diagnostic al gutei.

Analizele de sânge

Valorile crescute ale acidului uric și stadiul de inflamare a bolii pot fi determinate prin analizele de sânge.

La o persoană sănătoasă, concentrațiile de acid uric sunt cuprinse între 3 şi 6 miligrame la 100 mililitri de ser sangvin. O valoare de peste 6,5 miligrame la 100 mililitri de ser sangvin este denumită hiperuricemie.

În timp ce un test de sânge nu poate confirma complet diagnosticul gutei, nivelurile acidului uric sunt importante pentru determinarea diagnosticului și măsurarea răspunsului la medicamentele care scad acidul uric. Nivelurile de acid uric mai mari de 6 mg/dl sau mai mari de 360 µmol/l servește ca bază la  diagnosticarea gutei.

În plus, indicatorii de inflamație din sânge oferă dovezi suplimentare ale gutei. Printre acestea se numără:

  • Valoarea crescută a proteinei C reactive;
  • Creșterea numărului de leucocite.

Testul lichidului sinovial

Un mod obișnuit de diagnosticare a gutei constă în prelevarea unei cantități de lichid sinovial (un lichid care contribuie la lubrifierea și protejarea articulațiilor) din articulația inflamată.

Lichidul este examinat la microscop pentru a verifica cristalele de acid uric. Dacă cristalele sunt prezente, guta poate fi diagnosticată cu siguranță. Uneori, prelevarea unei cantități de lichid sinovial nu este practică, iar medicul va realiza un diagnostic al gutei pe baza altor factori, inclusiv a tipului de durere, antecedentelor familiale de gută și concentrațiilor mari de acid uric. Extragerea cristalelor de acid uric din zonele care nu sunt inflamate poate confirma, de asemenea, un diagnostic de gută.

Tehnici avansate de imagistică

Tehnicile de imagistică, cum ar fi imagistica prin rezonanță magnetică (IRM), tomografia computerizată (TC) utilizând scanere multislice de înaltă rezoluție și ultrasonografia (USG) au condus la noi detalii privind diagnosticarea gutei.

Ați putea fi, de asemenea, interesat de următorul conținut

Nivelul acidului uric

Nivelul acidului uric

Acidul uric este produs în organism prin descompunerea acizilor nucleici și a purinelor, care se dezvoltă în procesul de descompunere a alimentelor (de exemplu, al cărnii)…

Mai multe informații
Diagnosticul gutei

Diagnosticul gutei

Dacă suspectați că aveți gută sau că ați avut un atac de gută, adresați-vă medicului dumneavoastră cât mai curând posibil…

Mai multe informații