Ce cauzează un atac de gută la degetul mare de la picior?

Guta apare atunci când nivelurile de acid uric sunt mai mari decât valoarea limită de 6 mg/dl, provocând formarea cristalelor de acid uric. Aceste cristale se pot aduna în țesuturi, articulații, cartilaje, oase sau rinichi și alte organe și pot duce la inflamație.

Primul atac de gută are loc de obicei noaptea, declanșat, de exemplu, de o masă bogată în purine (precum carnea sau produsele de mare), de o băutură grea (bere și băuturi spirtoase), de un efort neobișnuit sau de o boală infecțioasă. Pacientul se trezește cu dureri foarte severe la nivelul unei singure articulații, de obicei la articulația degetului mare de la picior.

Semnele unui atac de gută la articulația degetului mare sunt:

  • Articulația degetului mare de la picior este foarte dureroasă;
  • Articulația degetului mare de la picior ar putea fi înroșită , umflată și fierbinte la atingere; 
  • Articulația degetului mare de la picior ar putea fi extrem de sensibilă la atingere;
  • Pot apărea alte simptome, precum febra, cefaleea.

Cât timp durează un atac de gută?

În lipsa unui tratament, un atac de gută poate dura de la șapte până la 14 zile până când inflamația se reduce și durerea trece. La nivelul articulației afectate se observă prurit și descuamarea pielii.

Dacă suspectați că aveți gută sau că ați avut un atac de gută, adresați-vă medicului dumneavoastră cât mai curând posibil. 

Diagnosticarea și tratamentul precoce al gutei sunt foarte importante în pronosticul bolii.

Ați putea fi, de asemenea, interesat de următorul conținut

Ce este guta

Ce este guta

Când valorile acidului uric din sânge cresc peste 6 mg/dl sau 360 μmol/l, acest lucru poate duce la formarea cristalelor de acid uric...

Mai multe informații
Atacul de gută

Atacul de gută

Primul atac de gută are loc de obicei noaptea, fiind declanșat de o creștere bruscă a nivelului de acid uric, de exemplu, după consumul unei mari cantități de carne sau bere…

Mai multe informații