Ce este acidul uric?

Acidul uric este produs în organism prin descompunerea acizilor nucleici și a purinelor, care se dezvoltă în procesul de descompunere a alimentelor (de exemplu, al cărnii). Acidul uric, care se produce ca rezultat al descompunerii acizilor nucleici și a purinelor, este eliminat prin rinichi.

Care este nivelul normal al acudului uric?

Unele purine se dezvoltă ca urmare a proceselor normale în organism şi sunt transformate în acid uric de la 300 mg până la 400 mg pe zi. Purinele ulterioare intră în organism prin aportul alimentar și sunt, de asemenea, transformate în acid uric (de la 300 până la 600 mg/zi). În corpul unei persoane sănătoase se conține aproximativ 1 g de acid uric. Este interesant că nivelul de acid uric din sânge este de obicei mai mare dimineața și mai scăzut seara. Un nivel normal de acid uric este sub 6 mg/dl sau 360 µmol/l. Un nivel mai mare decât cel normal al acidului uric se numește „hiperuricemie”.

Cum sunt determinate nivelurile de acid uric?

Concentrațiile de acid uric se măsoară prin testele de laborator ale probelor de sânge și urină. La pacienții cu gută, nivelurile de acid uric sunt de obicei mai mari de 7 mg/dl în sânge, adesea chiar mai mari de 8 mg/dl. În schimb, concentrațiile de acid uric din urină sunt mai scăzute decât în mod normal. În timpul unui atac acut de gută, nivelurile ridicate de acid uric în sânge sunt adesea nedetectabile; nivelurile de indicatori ai inflamației sunt de obicei ridicate.

De ce nivelul acidului uric este ridicat?

Un nivel mai mare decât nivelul normal al acidului uric din sânge este cauzat fie de excesul de producere a acidului uric din organism, fie de reducerea eliminării  acidului uric de către rinichi. Există mai multe motive posibile cu privire la nivelurile crescute de acid uric, de exemplu:

  • O dietă cu conținut ridicat de purine, care sunt descompuse în acid uric;
  • Creșterea producției de acid uric ca urmare a descompunerii multor celule;
  • Filtrarea și eliminarea insuficientă a acidului uric de către rinichi.

Ce ar trebui să știe un pacient cu gută despre nivelurile de acid uric?

La pacienții cu gută, concentrațiile de acid uric din sânge trebuie să fie mai mici de 6 mg/dl (chiar sub 5 mg/dl la pacienții cu gută severă). Pentru a atinge acest obiectiv, trebuie luate în considerare preparatele care scad acidul uric.

Cum puteți reduce nivelul de acid uric?

Există o serie de posibilități de reducere a nivelului de acid uric – cel mai important, trecerea la o dietă cu un conținut scăzut de purine.

  • Evitați mesele foarte bogate, înfometarea și deshidratarea.
  • Beți cel puțin doi litri de lichid pe zi.
  • Evitati consumul de alcool.
  • Reduceți treptat obezitatea și supraponderabilitatea printr-o dietă sănătoasă și efectuați mai multă activitatea fizică . Activitatea fizică contribuie la scăderea nivelului de acid uric. De asemenea, este necesară o terapie de reducere a acidului uric. Aceste medicamente trebuie prescrise de către un medic.

Ați putea fi, de asemenea, interesat de următorul conținut

Dieta pentru gută

Dieta pentru gută

Ar trebui să fiți atenți la conținutul de purine al alimentelor voastre. O reducere semnificativă a alimentelor bogate în purine, cum ar fi carnea, peștele și crustaceele, este extrem de importantă…

Mai multe informații
Testele gutei

Testele gutei

Când medicul dumneavoastră suspectează guta, pe lângă examinarea fizică, acesta va utiliza teste de diagnostic pentru a confirma boala…

Mai multe informații