Când trebuie să vă adresați la medic

Dacă suspectați că aveți gută sau că ați avut un atac de gută, adresați-vă medicului dumneavoastră cât mai curând posibil. Diagnosticarea şi tratamentul precoce al gutei sunt foarte importante în dezvoltarea bolii. Adresați-vă imediat medicului dacă aveți febră şi una dintre articulații este fierbinte şi inflamată, deoarece acest lucru poate fi un semn de gută sau infecție. Aveți grijă să descrieți cu exactitate simptomele dumneavoastră medicului.

Cine diagnostichează guta?

Un medic poate face un diagnostic de gută (de exemplu un medic generalist, reumatolog, nefrolog [specialist în rinichi]) prin verificarea anamnezei și efectuarea unui examen clinic.

Dacă suspectați că aveți gută, discutați cu medicul dumneavoastră: 

diagnosticarea timpurie și tratamentul schimbă lucrurile.

Cum diagnostichează medicul dumneavoastră guta?

Medicii vor face de obicei un diagnostic de gută pe baza semnelor și simptomelor clasice. Ei vor întreba, de asemenea, pacientul despre:

  • Boli similare în familie;
  • Anamneza pacientului;
  • Regimul alimentar al pacientului;
  • Cât de repede și intens a început atacul de gută.

Medicii ar putea utiliza, de asemenea, testele de sânge, testele din lichidul sinovial, și tehnicile de imagistică precum IRM pentru a stabili  stadiului bolii.

Simptomele și semnele atacurilor de gută acută sunt adesea foarte caracteristice, astfel că medicul poate oferi diagnosticul corect suspectat. În stadiul avansat al gutei , radiografia (tehnicile de imagine) poate prezenta modificările tipice articulațiilor.

Ați putea fi, de asemenea, interesat de următorul conținut

Simptomele gutei

Simptomele gutei

Guta apare pe parcursul mai multor ani când concentrațiile de acid uric depășesc 6 mg/dl sau 360 µmol/l…

Mai multe informații
Complicațiile gutei

Complicațiile gutei

Guta trebuie tratată cât mai curând posibil și în mod consecvent, în caz contrar aceasta poate duce la diferite complicații...

Mai multe informații